sobota 6. júna 2020

EÚ Nariadenie 2019/947 o prevádzke modelov...

...ktoré malo vstúpiť do platnosti 1.7.2020 sa odkladá na dátum 1.1.2021. Dozvedel som sa na stránkeLeteckých Modelárov ČR. Informácie sú zo stránky ministerstva dopravy ČR, ktoré vydalo tlačovú správu.
Pre modelárov na Slovensku, podliehajúcich európskej legislatíve to bude platiť tiež.
Doplnené 29. mája 2020: Zrozumiteľnú chronológiu celej procedúry zavádzania EÚ legislatívy  "lietajúcich aparátov" popisuje stránka českého DÚ.
Snažil som sa porozumieť aktuálnej situácii v legislatíve platnej pre naše letecké modely. Pridávam najdôležitejšie poznatky doplnené v odkazoch na zdroj informácií.

Motto celého môjho snaženia: Správajme sa zodpovedne, aj ako modelári.

Ukončený príspevok: 6. júna 2020: Keď som pred desiatimi dňami začal príspevok písať, mal som odhodlanie konečne porozumieť EÚ legislatíve, kde sa snaží amatérske modelárstvo posunúť. Po niekoľkých daždivých dňoch presedených nad webom, obložený tlačenými  predpismi som dospel ku poznaniu, od 1.1. 2021: 
Regulácia avizovaná EASA pri lietaní  s RC modelmi je neodvratná a definitívna!

Regulácia  raz musela prísť, je to teraz! Zámienka  nedisciplinovaného správanie sa dronov vo vzdušnom priestore bola len formou, ktorú využili veľký hráči na "upratanie priestoru" v ktorom sa chystá obrovský  Dron biznis. Už v roku 2016 si vizionári posťažovali, že rozvoju bránia rozdielne regulácie v krajinách EÚ.  Časť modelárov v EÚ si dlho naivne myslela,  sa dajú  pre "organizovaných" vymôcť určité úľavy. Nemecké a francúzske modelárstvo nečakalo. Stanovilo národnú reguláciu na vymedzených plochách. ( letová výška viac ako 120 m.) V prechodnom období( do roku 2023) môžu takto pokračovať, získali čas. Dopravný úrad SR sa dlho tváril, že má snahu modelárom čiastočne ustúpiť.   Rozhodol argument, že modelári SR sú len zlomkom (1/13) na váhe , ktorá rozhoduje o budúcnosti a regulácii najnižšieho vzdušného priestoru SR . Bohužiaľ,  žiadne ústupky sa nekonajú! Je to realita, ktorú nám DÚ pravdepodobne  oznámi v rozhodnutí R3/2020.
  • Nemecký modelársky zväz DMFV už niekoľko rokov dôsledne dbá o bezpečnosti leteckej prevádzky svojich členov na  schválených plochách registrovaných členov. (Je  ich +- 80 000)  Ich právnik  podrobne popisuje "Budúcnosť modelárstva  v rámci EÚ prepisov".
    •  Avizuje vytvorenie jednotenej národnej databázy  modelárov od 1.1.2021 ( pre pilotov dronov a lietadiel) s menom,dát. narodenia, bydliskom, mejlom, tel.číslom a poistením.
  •  Americká modelárska asociácia  AMA už v zime oznámila prísne reštrikcie voči RC modelárom
    •  AMA  s modelármi diskutuje, prijala už 4000 pripomienok...
    •  Bude povinný "odpovedač" , s on line sledovačom pohybu modelu
  • Nás na Slovensku očakáva  on line preskúšanie o bezpečnosti pri prevádzke  s následným vydaním potvrdenia o registrácii.
Pre úplnosť prikladám už publikované rozdelenie lietajúcich modelov so zrozumiteľnou reguláciou výšky lietania.



Pôvodný príspevok z 28.mája 2020:
 
Čo dodať,slovenské modelárstvo  a DÚ SR trpí ešte  Korona karanténou, žiadne  aktuálne informácie som nenašiel:-(, odkaz zo dňa 30.5.2020, verím že sa to čoskoro zmení.
  • Priatelia, modelári v ČR už niekoľko dní o modelárskej realite diskutujú. Na DF mojehobby a Rcmania informuje a diskutuje , TomasC, modelárska autorita a podpredseda českého modelárskeho zväzu.
  • Na prvý pohľad sa zdá, že celá problematika sa týka len dronov...keby aj, náš Lermas formálne drony  F3U začlenil do svojej  letecko modelárskej agendy. Lietajúce RC modely patria do sledovanej oblasti, aj keď dôraz sa kladie na reguláciu dronov- koptér.
  • Pre zjednodušenie, naše plošníky sú  bezpilotné systémy, ktoré   aj oprava EÚ predpisov potvrdzuje v  otvorenej kategórii.
  •  Naša modelárska otvorená kategória je definovaná základných atribútoch:
    • Model má hmotnosť menšiu ako 25 kg
    • Lieta v bezpečnej vzdialenosti od ľudí, neprelietava nad zhromaždením ľudí.
    • Neustále pilot (na diaľku) má model vizuálne  v dohľade.
    • Model letí maximálne vo výške 120 m nad terénom...
    • ...pri lietaní na svahu, výška sa hodnotí od miesta štartu.
    • Model nesmie mať na palube nebezpečný materiál
P.S.Týmto príspevkom nechcem búriť hladinu nečinnosti Dopravného úradu a modelárskeho združenia. Ale rád by som poskytol každému, kto sa chce správať zodpovedne v tejto zložitej dobe aj v našom nádhernom hobby, akýsi racionálny nadhľad a byť nad "vecou". Daždivý posledný víkend  v máji 2020 sa  budem snažiť porozumieť zverejneným dokumentom ,  publikovať a nestranne  komentovať. Som odhodlaný, ak bude záujem svoje informácie poskytnúť každému, kto bude chcieť aspoň toľko čo ja o bezpečnosti a prevádzke modelov. Bohužiaľ, dočítal som sa pred korona krízou  že "karty sú rozdané" zo strany DÚ. (Bolo rokovanie na DÚ). Pán Mgr. Jurovic  z DÚ nás , asi pred polrokom presviedčal že niet dôvod na paniku.
Účinnosť predpisu 2019/947 sa  s určitosťou odkladá! My, dotknuté osoby, nestojíme  Slovenskému Dopravnému úradu, ani za pár riadkov tlačovej správy...



Žiadne komentáre: