streda 29. apríla 2020

RC model Taurus...

...retro  model , ktorý nepoznáte.
Takto letel  Taurus niekedy, v roku 1963, ale v USA...teraz v Martine na Slovensku.

Ďalší z nádherných RC modelov na modelárskom nebi v Martine

Rozpätie :  734 mm                   Motor : XM 2223 EA-10 / 2850
Dĺžka      :  565 mm                   Regulátor : Dualsky  10A
Plocha krídla    :  7,8 dm2         Vrtuľa       : Dualsky   Carbon  5x3
Letová váha     :  172 g              Batéria :  LiPol 2S 7,4 V , 450 mAh





Včera ráno som mal súrny telefonát od Igora, už som na letisku, príde Jarko, zalietavam, príď! Nič sa nedalo robiť, mal som asistovať pri zateplovaní môjho modelárskeho bývania,  je bezvetrie , letisko má prednosť! Na letisku  bola už modelárska prevádzka, srnky sa vracali cez letisko od potoka :-), vzduch bol modelársky olejček...Majiteľa, zalietavača som už stihol spokojného, po prvom lete: Prvá otázka AKO ?, bola zbytočná...model pri svojej "malosti" lieta výborne,  pozdĺžne trimovanie nebolo, trochu"utekali" krídelká. Čo dodať? V tejto zložitej Korona dobe sa život nezastavil správame sa zodpovedne,  venujeme sa  lietaniu a našim retro modelom. Jarkove samokrídlo už lieta (bude príspevok), moja Sagitta  čaká  len na poťah.

Ako vždy PEL MEl o modely Taurus.
  • Autorom modelu je Ed Kazimirsky. Pre nás  RC pamätníkov icona modelárstva, V roku 1962 vyhráva majstrovská USA, v roku 1963 publikuje  plán,RCM,   potom časopis Modelář
  • Vznik modelu som sledoval od začiatku, Korona kríza nás zatvorila do dielní, ale model pribúdal.
  • Veľkosť (malosť) modelu bola daná voľným elektro vybavením. Pôvodný model lietal na spaľovací motor 5,6 cm/3 (v roku 1963 sa e o elektropohone ani v USA nesnívalo...)
  • Ed lietal s tým najlepším vybavením, čo v tom čase nolo na  modelárskej zemeguli  k dispozícií, absolvoval svetové  modelárske "tour" , na propagáciu modelárstva
  • Replika modelu je teraz, čo pre nás ako chlapcov bolo snom, pohladenie na duši. USA bola v šesťdesiatich rokom (minulého storočia) eldorádom modelárstva, čo sme nedúfali že nás postretne. Vážme si dobu !
Replika RC modelu Taurus, v roku 2020.
  • Model absolvoval len niekoľko letov, modelárske konzílium rozhodlo o malých úpravách...budem informovať.
Vstup do fotoalbumu RC Taurus je na tomto odkaze.

Sledujte ďalej,  bude sa   lietať a verím , že dostanem (ako vždy:-)  model na kniple a napíšem svoje subjektívne pocity.

1 komentár:

Unknown povedal(a)...

Uzasny model ladnych tvaru.