sobota 31. októbra 2020

Viete, že...

Takto začalo RC modelárstvo, rok 1957

 ...ako to bolo v našom modelárskom praveku? Nápad ,že si zaspomínam tu na blogu na to, čo už  z modelárstva viem  ,  som dostal v novom čísle RCR 10/2020. Tomáš Sládek, píše o histórii RC modelárstva fakty, ktoré som už počul, ale väčšina z nás o nich nevie. Práve v tejto Korona dobe mnoho modelárov trávi čas za počítačom a verím že mnoho modelárov takýto spôsob "modelárčenia" zaujme.

Mám to šťastie, že poznám  osobne mnoho modelárov, čo  o RC modelárstve vedia oveľa viac ako ja. Jedinečným je Láďo , bývalý  šéf redaktor  časopisu Modelár. Je  žijúcim almanachom modelárstva.  Jirko Havel, RC akrobat, modelársky publicista, ktorý to všetko zažil na vlastných kniploch a môj kamarát Igor s ktorým trávim veľa času na letisku a vždy si máme niečo "nové" povedať :-)

 

 

  • Všetko začal p. Stegmaier so svojou RC súpravou. Pre súčasníkov nepochopiteľné:  S vlastnoručne vyrobenou RC súpravou a motorom bratia Stiegmaierovci vyhrali prvú medzinárodnú súťaž v RC akrobaci  v Antverpách roku 1954. Súťažiaci vraj udivovali dlhým letom modelu na chrbte ...Súprav bola "proporcionálna"servá sa ovládali tlakom vzduchu ! Systém bol na rok 1954 nadčasový a bol dovedený do dokonalosti. Modely dokázali lietať jednoduchú akrobaciu (premet, súvraty  a pristávali neporušené). Viac som sa o modeloch z tohoto obdobia dozvedel TU.
  • V Československu RC lietanie začalo okolo roku 1960...priekopníkom moderného RC lietania bol ing Hajič. Záčastnil sa prvého RC akrobatického MS v Dubendorfe pri Curichu...  (Píše v RCR 10/2020 pán Sládek). Doplnené z Let. modelára 10/1960, zaslal Igor-ďakujem)
    • Použil vlastnoručne vyrobenú proporcionálnu súpravu, ktorá fungovala bezchybne.
    • Američania lietali s komerčnou neproporcionálnou súpravou  Orbit. Vyhral Kazimirski s malým motorom 7,5 cm/3 , ktorý vraj bežal bez vibrácií...
    • Pán Hajič  bol legendou  československého modelárstva, s pánom Čížkom, pripravili nadčasový model ALFA: Hajič skonštruoval súpravu ALFA a pán Čižek model. Výsledok je ikonický RC model. Detaily som sa dočítal TU,  a všetko to popísal  pán redaktor Smola v časopise Letecký modelář 4/1959.
  • Prelomovým rokom  RC modelárstva  v kvalite lietania a technike bolo majstrovstvo sveta v roku 1962 v Anglicku  na vojenskej základni. Američania sa chystali izolovane  za oceánom, veľa sa o nich nevedelo a  v Anglicku predviedli svoje nápady, ktoré zmenili modelársky svet. Piloti Bonner (výrobca prvých prop. súprav) Kazmierski ( s dolnoplošníkom Orion) ,Olsen ( model Upset) ovládli so svojimi projektami modelársky svet na ďalšie desaťročie.
  •  Ďalším majstrovstvom v RC akrobacii bolo v  Genku v Belgicku (rok 1963). A to si už pamätám...asi v roku 1968 keď som  denne listoval v  starých Modelároch od kamaráta Paľa mi utkveli  v pamäti modely Taurus a FB37 s motorom ST56Piloti Ed Kazmirski a Fritz Bosch (spolu majiteľ Simpropu a modelár profesionál) boli pre nás mladých modelárov vzorom na celý život... Viac som sa dozvedel TU.
  • Rok 1965. Keď ešte špičkové RC modelárstvo bolo bolo výsadou niekoľko desiatok  zručných a šikovných odborníkov. Na vloženom videu je vidieť všetko čo takému modelárstvu patrilo: Kvalitné modely s jedinečnou povrchovou úprav, na tu dobu náročnú pilotáž a predovšetkým pohodovú atmosféru zlatých časov modelárstva. P.S.Video zaslal kamarát Igor, bez ktorého by "Viete že..."  bolo chudobnejšie na odkazy.-)

 


Strpenie prosím, na príspevku pracujem, bude ďalšie  PEL MEL a kopec odkazov...

Žiadne komentáre: