piatok 9. októbra 2020

Jungmanna CASA 1.131E

 Štvrtkový podvečer, nad domom mi prelieteva dvojplošník, ktorý som chcel mať na fotografiách..."dlhé slnko", znesiteľná teplota: Nasadám na bicykel,  stále pripravený pred domom  a za 5 minút som na letisku.

Jungmann po príchode na letisko už sedel na slniečku, tu vzniklo zopár statických fotiek...

...až dodatočne si uvedomojem ako blízko bývam, letisko mám za domom.

...ďalší vzlet bol do za zapadajúceho Slnka, pristátie už v tieni kopcov: Paráda!

Z nedostatku inej  modelárskej činnosti, v sobotné hmlisté dopoludnie  dopisujem príspevok: Pre úplnosť dopíšem že školný akrobatický letúň lieta na Slovensku v Martine-Tomčanoch. Majiteľ Braňo z miestneho letiska si plní svoje letecké sny...bola to vraj výhodná kúpa. Ale všetci čo sa pohybujeme okolo lietania vieme, že skutočné lietadlo urobí radosť majiteľovi dva krát. Raz keď ho kúpi a druhý krát, keď ho predá:-)

  • Bucker Jungmann je na prvý pohľad nádherné lietadielko. Relatívne malé lietadlo ( 7.metrov) by mol byť aj  RC modelom...ale tak mierke 1:5 by to bol zaujímavý RC model na každodenné lietanie. Ak by ešte v modely bublalo SAITO bola by to paráda. RC displej piloti by zaujali aj s modelom 1:2. Takýto model si pamätáme z Gôtovian v Jozefovom prevedení...
  • S modelárskeho pohľadu sa zdá Bucker podmotorovaný, ale na 7 metrov má 100 koňový motor. Je okrobatické lietadlo a inštruktor to predvádzal pri odovzdávaní lietadla. Nelieta rýchlo, vzlieta pri 130 km/h, lieta +-150 km/h. Zatiaľ čo predvádzal majiteľ, je to len také "katolícke" poletovanie v bezpečnej výške. Bucker vraj reaguje na každý pobyb kniplu. S modelárskeho pohľadu by to chcelo exponenciálne výchylky, ale tu je to tak.
  • Vzlet je iný ako v modelárstve...dlhý s  s "pomalým" plynulým stúpaním, otáčky počuť ako konštantné, krásna vrtuľa ťahá asi len pri optimálnych otáčkach. Motorový knipel na RC vysielači je aj pri opatrnom lietaní  stále v pohybe...tu je otáčkomer dôležitým prístrojom, otáčky sa len korigujú.
  • Lietadlo je akrobatické, ale na akrobaciu treba mať oprávnenie a odlietané hodiny. V modelárstve je to také jednoduché: Ak viem tak  modelársku akrobaciu lietam,  ak neviem ...na trenažéri stačí v reset a v reále, si idem a kúpim nový model. Keď som sa pokúšal o RC akrobaciu, (-20 rokov) modely sme si stavali z laminátových trupov a balzou potiahnutých krídel. Každé zaváhanie, skončilo prestávkou v lietaní a stavbou modelu. Kúpa modelu neprichádzala v úvahu...pamätám si, že kúpa akrobatickej dvojmetrovky nebol lacný špás...+- 100 000 SK.
  • Pri leteckej akrobacii sa žiadna chyba nedá vrátiť...netreba pokúšať osud. Na našom letisku lietal  letecký akrobat Ďaňo Polonec, akrobatický guru v SKY boxu. Dožil sa akrobatického dôchodku. Všetci sme vedeli že často lietal pod vlyvom...pálenicu mal za domom. Osud ho mal rád. Prajem majiteľovi, aby  mu Bucker robil čo najdlhšie radosť aj keď také malé , pekné lietadlo láka k leteckej nekázni.

...strpenie prosím, na príspevku pracujem, pridám odkazy do textu.

Zatiaľ príspevok na Gonzo,  o Jungmann sa dočítate TU



Žiadne komentáre: