nedeľa 15. júla 2012

Historické modely Martin 2012.

...názov príspevku som si požičal od Dušana. Konečne si kúpil poriadny foťák a urobil parádne fotky. Možno sa to zdá, že tento blog je o fotografovaní... Nie!   STÁLE je to o našom spoločnom modelárčení, ale intezívne dokumentujeme ako sme si to pri tom užívali.
Takže , cez víkend sa konali u nás v Tomčanoch  "Historické modely Martin 2012" . Mali to byť VIII. Majstrovská slovenska...ale akosi po pretekoch v Slávnici a trucovaní starých pánov zo Žiliny sa konala príjemná súťaž "LEN TAK" Na výsledkoch nezáleží, v sobotu doobeda nakoniec bolo príjemné, ale dosť veterné počasie. Ja s Igorom sme boli nachystaní sa zúčastniť. Modely  sme mali nachystané a baterky nabité... ale po vyhodnotení meteo situácie z Igorovej riadiacej veže sme sa prešli pešo (Dušan sa pripojil na obed)   na letisko kde sme strávili v príjemných debatách o modeloch skoro celý deň...rozohnal nás až podvečer dážď
Aby to bolo aj o modelárstve tak po niekoľko hodinovej debate na ploche letiska , sme dospeli k názoru že:

  1. Združenie SAM 119 je predovšetkým o Kľude mieri a pohode:  Nikto sa nikde sa nikde neponáhnal, nepočul som žiadne podozrievania z  "chybného " merania výsledkov (mier) a mám pocit že sa všetci náramne   tešili že žijeme tu a teraz...
  2. Niektoré časti pravidiel sú nezmyselné: Lietať s metrovým modelom do 200 metrovej výšky  a 10 minút je trápením očí a duše...Trochu starší sa mi priznali, že bez "navigátorov" by nič neulietali a nie je nič neobvyklé keď model "vyletí z dosahu očí..." 
  3. Možno by prospel hromadný štart so spoločným prerušením motorového letu a pristátie do menšieho vytýčeného priestoru, bez prevrátenia modelu.. Hodnotenie  by bolo  jednoduché: Posledný vyhráva . Pri našom pravidelnom poletovaní ,  lietame tak  do výšky maximálne 50 metrov a snažíme sa o pristátie na podvozok.
  4. Neviem čo sa udialo v Žilinskom klube historických modelov, ale chlapci neprišli, dokonca ani na "čumendu" ... Verím že čas spory vyrieši  a zídeme sa zas v rovnakej zostave ako vlani.

Žiadne komentáre: