sobota 2. mája 2015

Volavka od Multiplexu...

..takto bude Heron vymaľovaný!
...Heron = Volavka. Pôvodne nádherný vták a teraz  model, ma  udržiava v modelárskej aktivite už skoro  dva mesiace.
 Pôvodný zámer: Model mierne upraviť sa zmenil v momente, keď som objavil v útrobách modelu mnohé  moderné "vychytávky", o ktorých som netušil ,že  sa dajú použiť    aj v "polystyrénových" modeloch, ale v zaujímavých  materiálových  kombináciách.

NOVÉ: prepravná bedňa hotová.
NOVÉ: Pribúdajú odkazy v ďalšom texte.
NOVÉ: Fotografie v galérii na Picase.


Prvý kontakt z umelou hmotou  v modelárstve som mal začiatkom 70 rokov minulého storočia:-(, keď  som si vybrúsil šmirgľom na doske prvé polystyrénové krídlo a potiahol tapetou...Pôvodný model ,"Leticia" letel len raz a naposledy...
Pripíšem pár postrehov, ktoré v Heronovy fungujú a pred 45 rokmi sa nedalo...nebolo ako:-)
/Pribudnú odkazy v texte/
  • ELAPOR  / z ktorého je HERON/- fantastický penový materiách, ktorý vylisovaním v presnej forme má  stály a správny profil je  rovnocenný povrch s klasický papierovým poťahom.  Trochu mäkký, ale dá sa vyriešiť tvrdosť povrchu po lepením viacerými vrstvami fólie- Voľakedy sme  nekvalitný polystyrén "získavali" z fabriky Elektrosvit ako odpad tepelnej izolácie do chladničiek.
  •  Polystyrén sme postupne   začali   celkom úspešne vyrezávať odporovou pílou do tvaru profilu . - Súčasné lisovanie do foriem sa zbavilo "prieduchov", povrch je nádherne hladký!
  • Nosník krídla, bol len drevený smrekový  - Teraz pri výrobe sa vkladá  do krídla uhlíkový profil, pevnosť rovnaká ako u  celo kompozitových modeloch.
  • Na povrch  polystyrénového krídla sme lepili akúsi  samolepiacu tapetu s imitáciou dreva...- súčasnosť, fólie ORACAL  je hrubá 60 mikrónov  /0,060 mm!/ , je trvanlivá a dokonale sa tvaruje. Pri polepovaní sférických plôch pomáha horúca  para,  /Pozor LEN  tzv. liate fólie./
  •  Lepili sme Herkulesom- v súčasnosti je štandardom lepiť sekunďákom a  kontaktným lepidlom./Nič Iné LEN UHUpor!/ Purex nemám rád, ale funguje na ELAPORE, časom tmavne a drolí sa 
  •  Spojky krídla sme mali z drôtov -  teraz dômyselné puzdrá a zámky na krídle.
  • Kabínky na modely sme neriešili,  polystyrén sme polepili hnedou lepiacou páskou- súčasnosť, kvalitná lisovaná "dymová" kabínka!
  • Motor do polystyrénu sa nedal inštalovať - detonačné palivo fungovalo ako rozpúšťadlo!

3 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Dobrý den, pane Stupák, chtěl bych se zeptat na folii Oracal 970. Zajímá mne, zda folie v rozměru role 152 cm x 50 m opravdu stojí 25€. Tedy jestli opravdu za tuto cenu dostanu padesát metrů volie v šířce metr a půl. Pořídil jsem před nedávnem Herona a přemýšlím, že mu zespodu udělám černé pyžamo a folie by se na to hodila, neb nebude model tak obroušen od trávy, resp. polních plodin. Také mám dotaz na práci s folii, zda povrch před nanesením musí být nějak ošetřen a zda musí folie být přižehlována. Jinak mám poměrně dobré zkušenosti s barvením elaporu, které s vámi mohu probrat. V případa zájmu mne prosím kontaktujte na mé e-mailové adrese jango.avenger@seznam.cz

Podotýkám, že se mi vaše stránky velice líbí a se zájmem také sleduji fotografie na Picase. Načerpal jsem mnoho inspirace ;)

Přeji pěkný den

Karel Š.

Vojto Stupák povedal(a)...

Dakujem za príspevok, odpoviem po víkende, momentálne relaxujem mimo modelársva (tak trochu:-) na Liptove v Gôtovanoch na bicykli a foťákom v batohu.

Vojto Stupák povedal(a)...

Konečne som sa dostal ku odpovedi, stihol som byť aj v vo firme MIGO,takže.

# Kľudne kontaktujte firmu podľa webu, dvíha pani vedúca, pripomeňte, že ste modelár...
#Moja fólia je ORACAL 751, liata, šírka 5O, cena za 1 M /štvorcový = 8 EUR.
http://www.migo-mt.sk/exec/search.aspx?exps=oracal+751&SearchType=Fulltext&p=2
# Odtieň vie pani v kráme, ja mám vzorkovník v práci, foto dodám cez týždeň.
# Ak sa dobre pamätám platil som 15 EUR + reflexná fólia na spodok, z dĺžky 1,5 metra vyšlo na 2 modely.
# Pred poťahovaním som povrch Elaporu umyl benzínom a pre istotu aj technickým liehom.
# Technológia poťahovania je známa, moltoprénovou hubkou /valčekom/ nanesiem JAR na celý povrch, priložím fóliu, pár minút sa s ňou ešte dá manipilovať, pritlačím flanelovou handričkou... toť vsio.
# Oblé hrany zahrejem parou z rýchlovarnej kanvice, pritlačím flanelovou handričkou, NIČ nežehlím.

# vojto.stupak@gmail.com