štvrtok 3. decembra 2015

Dotácie Zväzu modelárov v roku 2015



Dostal som mejlom,voľne prístupné TU
Kto: Zväz modelárov Slovenska
IČO: 585327
Forma: Občianske združenie
Adresa: Trhovisko 1228/10, 929 01 Dunajská Streda
Účet: SK4102000022250113237012




Vedeli ste,  že ZMOS dostáva od MŠ SR dotácie ?
NOVÉ: Pribudol  komentár  pána Attilu Csontosa, člena Rady leteckých modelárov ZMoS, odpovedať nebudem...reaguje emotívne a nepíše žiadne vypovedajúce informácie.
NOVÉ, Už sa diskutuje aj na FB, píšte aj sem... (FB nemám, viem podľa zdroja prenosov)
NOVÉ, odpovedám na komentár pána: Predsedu RCM Martin a Predsedu KLMoS Košťana Jaroslava
NOVÉ Príspevok má  nečakane vysokú návštevnosť,  dávam na začiatok blogu... a že som nemal publikovať odkaz na túto fotografiu....nie je moja, našiel som na webe.  TU

Bude Blog: Potrebujeme Zväz modelárov?  (...počkám na návrat "prezidenta" ZMOSu, aby mohol reagovať:-)

Športová reprezentácia SR (SR a zahraničie, celý rok 2015)          35300 EUR

Príprava športových talentov (SR a zahraničie, celý rok 2015)     15200 EUR
Športovci Greš Marián, Žitňan Michal, reprezentácia - S5C          2212  EUR
Športovci Hagara Matej, Bolfa Simon, Žitňan Michal  kat.- S4A  300  EUR
Športovci Schrek Alexander, Stano Ján - F2B – družstvo                1120 EUR
Športovec Burger Igor, reprezentácia - F2B                                     1660 EUR
Športovec Koťuha Ján, reprezentácia - S5C                                      840 EUR
Športovec Littva Ján, reprezentácia - F3J                                          1660 EUR
Športovec Ruisl František reprezentácia - F3F                                 1660 EUR
Športovec Tréger reprezentácia  - F1D                                               200 EUR

Spolu:                                                                                                   

61 272,00 EUR  

NOVÉ, odpovedám takto, s prepojením na odkazy. 

Ďakujem za odpoveď.
Som rád že ZMOS konečne porušil „bobríka mlčanlivosti“.
  •  Je to nezodpovednosťlenivosť  ignorovať svojich členov, ktorý si za svoje peniaze zaslúžia elementárne informácie.
  • Pre financovanie Modelárskeho zväzu platí nový zákon o športe. Zisťoval som, vysvetlím  tu na mojom blogu. (Potrebujeme Zväz modelárov? ).
  • Financovanie „juniorov“ : Pre mňa a mojich kamarátov modelárov pobavenie/pobúrenie. Dievčatká v predškolskom a mladšom školskom veku vykazovať ako modelárov je NEMORÁLNE !(ale v medziach zákona pravidiel FAI) Poskytnuté financie museli končiť v rukách dospelých (otcov, strýkov, + doplnené klubov?). ZMOS  znevážil  športovcov, modelárov  čo celý život venujú modelárstvu a reprezentujú štát. Dostali zlomok odmeny „juniorov“.
  • Áno som členom Aeroklubu Martin. Legalizoval som svoje rekreačné modelárstvo, pri ktorom určite NEporušujem doplnok č.1. : Na letisku mám vytvorené   podmienky na lietanie (+sociálne zázemie, parkovanie), ktoré mi vyhovujú.
Nerozumiem: Teraz je ďalšia situácia ohľadom dopravného úradu ohľadom obmedzení letového priestoru. Tak isto vybavuje ZMOS zmenu týchto obmedzení...Prosím o objasnenie.
Vojto Stupák.                                                             

3 komentáre:

Unknown povedal(a)...

Vysvetlenie k odmenám.
Všetky tieto zverejnené odmeny sú za umiestnenie modelárov na ME a MS / medailisti/. Tieto financie nie sú len pre modelárov ale pre všetkých športovcov na Slovensku.Finančný koeficient spracovalo min.školstva a športu. Financie musia ísť cez ZMOS, lebo ten vysiela športovcov na vrcholné podujatia. Tie financie ako spomínal p. Stupák sú aj na výjazdy reprezentantov na ME a MS, ako aj na domáce súťaže v rámci Slovenska. Financie pre mládež sú pridelené tiež z MŠaŠ na základe členskej základne mladých reprezentantov. Len pre zaujímavosť tento rok sme s nášho klubu mali až päť juniorov na ME a MS. Otázka že načo nám je ZMOS.Všetky súťaže, akcie ktoré poriadajú kluby musia ísť cez ZMOS, nakoľko len tie dostanú financie od MŠ a hlavne sú poistené poistkou ZMOS.
Teraz je daľšia situácia ohľadom dopravného úradu ohľadom obmedzení letového priestoru. Tak isto vybavuje ZMOS zmenu týchto obmedzení pre všetkých modelárov na Slovensku a to nie len pre členov ZMOS ale aj pre rekreačných. Viete dobre že aj náš klub robí dohodu s miestnym aeroklubom a priestore lietania. Dokonca máme vyčlenený priestor na lietanie a to bezplatne, ktorý využíva ja p.Stupák.Vôbec nemám problém Vám hocikedy odpovedať na Vaše otázky.
Predseda RCM Martin a Predseda KLMoS Košťan Jaroslav

Attila povedal(a)...

Važený pán Stupák,
osobne sa nepoznáme, ale len sme si pár krát písali emailom. Doteraz som si myslel, že ste seriózny modelár, ale tento Váš článok mi slušne povedané "mierne zdvihol tlak".
Je mi jasné, že na internete sa dá dohľadať všetko možné, ono je potom problém to spojiť do nejakého logického celku aby to dávalo význam.
V prvom rade vidno, že sa tejto problematike nevenujete systematicky, ale informácie hľadáte náhodne. Inak by ste vedel, že existuje niečo ako zápisy z rokovania prezídia, zápisy z rokovania rád modelárov a ďalej niečo ako Centrálny register zmlúv, kde sa dajú dohľadať všetky potrebné informácie a ďalšie a ďalšie zdroje.
V prvom rade si uvedomte, že ZMoS z prostriedkov Ministerstva školstva NEMOŽE financovať rekreačné lietanie stoviek modelárov, pretože sa jedná o prostriedky účelovo viazané na ŠPORT. A dokonca na presne definované účely.
Odmeny, ktoré Vás tak dráždia sú presne definované vo vyhláškach Ministerstva a sú presne udeľované podľa platných tabuliek Ministerstva a ZMoS na ich výšku a pridelenie nemá vplyv !. Vy ste účelovo vytiahli informácie o výškach odmien, ale nezverejnili ste ZA AKĚ výsledky boli odmeny udelené. Aby informácia bola presná uvádzam odkaz na Dodatkok zmluvy medzi ZMoS a Min. školstva v r. 2015
https://www.crz.gov.sk/index.php?ID=603&doc=1908341&text=1

Určite mi dáte za pravdu, že aj za čias Zväzarmu ste aj Vy boli podporovaní a tiež ste nikdy peniaze nevideli, pretože ste dostával materiál, boli Vám preplácané cesty na súťaže a pod. O nič iné to nie je ani teraz. Samozrejme, že tieto peniaze nemôžete poukázať priamo juniorom, ale len ich zákonným zástupcom, čo môže byť individuálny člen ZMoS alebo klub.
Bol by som veľmi rád keby ste sa aj vy ujal vedenia letecko-modelárskeho krúžku a aby aj Vášmu krúžku mohli byť pridelené finančné prostriedky za výsledky, ktoré by ste dosiahol so svojimi zverencami.
Ak máte pocit, že sa neviete dopátrať informáciám, môžem Vám zaslať všetky dokumenty od roku 2009, ktorých som voľne stiahol zo stránok Zväzu modelárov.

A na záver. Ako člen Zväzu modelárov máte právo využiť všetky orgány, aby zodpovedali Vaše otázky. V prípade, že ste našiel porušenie Stanov Zväzu modelárov je Vašou povinnosťou podať oznámenie na Kontrolnú komisiu zväzu.

S pozdravom
Attila Csontos, člen Rady leteckých modelárov ZMoS

Unknown povedal(a)...

pán Stupák,
vyššie uvádzate, že pán Csontos neuvádza vypovedajúce informácie. A čo potom uvádzate v tomto šplechu (pardon blogu) vy? zrejme nerozumiete a nechcete rozumieť písanému slovu.

s pozdravom

Palo Polonec, tréner F1E a F1D (keby ste nerozumeli, sú to voľné magnetom riadené modely a voľné halové modely)