sobota 20. februára 2016

Admirál, Čejka...

...a iné drevené modely.

Pravdepodobne sme poslední (Jarko, Igor a ja)  u nás v Martine, lietajúci "stavači" modelov. Vyzerá to tak, že na Slovensku je 50-60 modelárskych klasikov, čo si ešte modely lepia...je to tak, ponuka hotových modelov láka a času je malo.
NOVÉ:  Zabudli sme  na lietajúceho stavača Gaba z Priekopy pri Martine. Gabo je priekopníkom slepých uličiek v modelárstve, tak ako teraz s deleným trupom tesne za krídlom na svojom novom modely.
NOVÉ: odpovedám Lacovi, + odkaz na http://aeromodelling.sk/, odkaz  na moju fotogalériu
NOVÉ: PEL MEL Admirál II a RC Čejka
  • Postupne budeme pridávať do  fotogalérie  fotografie zo stavby našich nových modelov, Jarko chystá Admirála II, Igor menšieho Admirála II/3 a ja Čejku.
  • Najrýchlejšie postupuje Igor, má hotovú smerovku (SOP), výškovku(SOP), trup v kostre,   hotový
  • Jarko začina  tiež od VOP a SOP, rozrobený trup, hotový, fotografie budú...
  • Ja mám   VOP + jedno krídlo v kostre, fotografujeme si každý sám, všetko v dvoch galériách ďalej...


  • Originál modelu vznikol v roku 1964, dielni pána Špuláka,  v roku  1967 s ním zvíťazil na majstrovstvách republiky v kategórii RC vetroňov.
  • Pôvodne mal originál tri vezie krídiel, odlíšené pevnosťou, dokonca jedna bola polystyrénová...
  • Model lietal úspešne na  aj svahu.
  • V čase Modelář v roku 1968 bol uverejnený plánik a popis stavby. Krásny  a zrozumiteľný  výkres s popisom stavby, tak ako to bolo v tom čase obvyklé.. 
 
  • Model je z dielne legendárneho Radoslava Čížka, veľmi úspešného konštruktéra, ocenila ho FAI v roku 2000 zlatou medailou
  • Málokto vie,  že bol kamarátom Freda Militkyho, neprekonateľného šéfkonštruktéra  u Grapnera...
  • Pôvodný  model vznikol v roku 1971 ako Admirál I, ako termický  model do „kľudu“
  • Admirál II  z roku 1975 dostal nový profil a spevnený trup
  • Model som mal postavený v roku 1978 na jednokanál aMARSKU so špagomatikom, lietal fantasticky na gumicugu.  



2 komentáre:

Unknown povedal(a)...

Teším sa na fotky.
Ak nerátaš "volňáskarov" tak tých 50-60 klasických lepičov asi nenarátaš. Bohužiaľ.

Vojto Stupák povedal(a)...

Laco Ahoj
Reagujem trochu opozdene, ale boli jarné prázdniny, tak som sa venoval „prírode“ :-) Modelárstvo vykonávali za mňa Jarko a Igor, svoju prácu si dokumentovali sami, je vo fotogalérii.
Ku tým „lepičom“ som pred mnohými rokmi písal príspevok Stavači, lepiči, kupovači..., ak si pamätám, tak som mal protestujúcich kupovačov aj telefonicky. Bohužiaľ jeden dotknutý (už to rozchodil) nelieta ani nekupuje, ale sme stále v kontakte a verím že sa ku modelárstvu vráti.
Klasický lepiči...zaujímavá skupina modelárov. V mladosti väčšina pracovala v modelárskych krúžkoch, buď ako vedúci, alebo žiaci. Dokonca pred pár dňami som objavil na stránke aeromodelling.sk rebríček voľňáskarov, je ich tam hodne cez päťdesiat..., žiakov , tiež dosť (často deti modelárov). Viem, že aj v tvojom okolí je niekoľko krúžkov, ktoré odchovajú modelárov na voľnáskoch... a končia. Ako RC klasický lepiči fungujú až seniorskom veku, ako „spomínajúci modelári“, sú finančne zabezpečení a zruční. Takže máš pravdu, tých „RC klasikov“ je asi menej ako som odhadoval.
Odkazy na príspevok, pridám do textu blogu tu sa to nedá.
Vojto...
...teším sa na osobné stretnutie, ak bude dobré počasie, tak na Krížnej a prípadne len tak. Objavil som výborný svah nad Nacpalmi pri Martine. (na gumicug ako stvorený)