utorok 17. januára 2017

RCM klub Martin - bude mať 40 rokov

Tento rok uplynie štyridsať rokov od založenia klubu. Mám to šťastie, že si pamätám začiatky a môj kamarát Igor bol pri tom, keď klub vznikal Ako to bolo, už som písal TU: Tento príspevok som mal už v počítači dlhšie a možno teraz, tesne pred výročnou schôdzou je vhodná doba na môj pohľad na predošlé obdobie a zopár poznámok ku budúcnosti klubu.


NOVÉ: Schôdza klubu sa koná v novom termíne , konečný termín s programom je TU.

Prvé dve dekády súčasníci si nepamätajú, možno len hmlisto. Klub do roku 1989 fungoval pod Zväzarmom, účelovým združením pre spoluprácu s armádou, ktoré poplatné vtedajšej dobe malo svoje ciele...modelári boli na okraji záujmu. Mali sme relatívnu voľnosť,  dokonca fungoval platený modelár organizujúci  činnosť a materiálne bol klub podporovaný zo „štátneho“ Väčšina z nás si na to obdobie spomína pozitívne, povinnou daňou boli propagačné akcie, ktoré  v tom čase mladší členovia absolvovali s radosťou. V klube, už ako som písal vznikali legendárne svahové a modely, individuálne sme stavali termické vetrone. Súťažili sme a radovali sa z každej minúty letu modelov...Klub viedol Vilo( †), náš  Ataman. Zo všetkými svojimi slabosťami, bol to modelár, na ktorého stále spomíname s úctou.  
Klub doviedol na vrchol klasického modelárstva.
Rok 1989, majstrovstvá  Slovenska RC V2  v Leviciach, šesť modelárov z Martina!...poznáte sa?


Ďalšie dve desaťročia po roku 1989 sme prežívali modelársku eufóriu. Na prvý pohľad je to zaujímavé obdobie, ALE plné paradoxov... Vzniklo nové vedenie klubu, Jaro  ako nový predseda nás presvedčil svojou  „mladíckou“ rétorikou , že sa otvárajú nové možnosti financovania  nášho modelárstva. Väčšina z nás  intenzívne lietala kategórie náročné na tréning a vybavenie. Vítali sme každú možnosť ako finančne zabezpečiť klub. Organizovali sa modelárske súťaže z ktorých „výnosy“ nám zlepšovali rozpočet klubu. Povestné boli prvé vetroňárske súťaže, ktoré vyústili do   medzinárodnej súťaže F3J“ Martimex Cup“  V lete v roku 2006 s obrovským nadšením sme zorganizovali Majstrovstvá SVETA F3J-čkarom. Bohužiaľ, mne zostali len vyblednuté spomienky a (tiež vyblednuté) tričko s emblémom súťaže.  
Jo Griny z Nórska (vľavo), vtedy neznámy modelár, teraz priateľ...dodnes si dopisujeme!

 V tom období klub pôsobí navonok ako „spokojná rodina“. Organizujú sa Súťaže svetového pohára v kategóriách F3J a F1E. Rodiča zabezpečujú  organizovaním súťaží financie do klubu  a všetci spolu  cestujú a súťažia...K lub profituje z vkladov a sponzorských „darov“. Spravidla sa každý rok v klube hospodári s vyrovnaným rozpočtom.
Posledné desaťročie voľný magneťáci /F1E/  súťažia  a lietajú z obrovským nasadením, majú modely vlastneného  vývoja  a konštrukcie. Ich výkony  a modely sú bezkonkurenčné.  Stávajú sa svetovými a európskymi lídrami v vo svojej kategórii. Ich suverenitu narúša tlak ZMOSu, (osobne  predsedu KLeMO)  dôraz  na  tvorbu „výsledkov s mládežou“. Som presvedčený že, seniori kategórie F1E  z nášho klubu sú najlepšími na SVETE, bohužiaľ  výsledky z hore uvedených dôvodov to neudávajú. Svoje si ubrala daň  za lietanie  s „mládežou“ na svetových súťažiach. Dlhé roky učím vekovú kategóriu, ktorá suverénne ovládla juniorskú súťaž F1E a viem !!!, že deti v tomto veku nedokážu samostatne lietať a konštruovať modely F1E.    
                                                            
Vetroňári /F3J a F5J/ doplatili na obrovský technický pokrok .  Posledných desať rokov začína byť medzi súťažiacimi  nevídaná konkurencia a vyrovnanosť, vo výsledkoch rozhodujú desatiny bodov.  V súčasnosti “Klub ako organizátor súťaží“ zažíva zložité obdobie. Na organizátorov je vyvíjaný ohromný tlak. Bojuje sa o každú desatinu bodov všetkými možnými „zbraňami“ legálnymi aj nelegálnymi... FAI ako garant  pravidiel nedokáže ustrážiť spravodlivosť vo výsledkoch. Realita je taká, že špička v rebríčku najlepších sa usmieva nad bezmocnou rozhodcov...Programátori RC súprav víťazia nad prírodou a ostatní sa poliehajú na „ľudské“ chyby (náhodné aj iné...)  Bohužiaľ v takýchto  podmienkach ubúda pretekárov ochotných súťažiť na ME a WCH. Organizovať  takéto súťaže  sa nebude vyplácať. Momentálna vízia klubu “Klub ako organizátor súťaží“ je bezpredmetná!!!. Je najvyšší čas sa vrátiť ku klasickým modelársky hodnotám: Zväzarmovská právo v klube pracovať  pre... niečo, niekoho, sa zmení na  klubové modelárstvo pre RADOSŤ
Verím, že bývalé vedenie  klubu si to uvedomilo a vytvorí priestor  pre RCM klub novej generácie s novým vedením  s vlastným letiskom a skromným zázemím. Bezpečnostné pravidlá s lietaním s modelmi na sprísnia. Podľa Európskej agentúry bezpečnosti leteckej prevádzky (EASA), od marca 2017 bude prísnejšie, ako  platné Rozhodnutie 1/2015. Modelárske lietanie pre väčšinu členov RCM klubu bude   z dôvodu vlastnej disciplíny  na letisku Aeroklubu náročnejšie, mnohých to  odradí.

Tento článok, bude mojim príspevkom na jednaní výročnej schôdze.

Žiadne komentáre: