štvrtok 3. mája 2018

Nad Záborím...

...pôvodne to malo byť o pod večernom lietaní s Čejkou až do západu Slnka nad Martinkami ALE:
Keď som mal zbalený model znenazdajky sa objavila "Alenka" z ríše divov.Priznám sa, bol som poriadne prekvapený, ale dal som zopár záberov a sľúbil som  že to bude tu na modelárskom blogu.
Čejka lieta ako má, takže nasleduje pár postrehov o lietaní...
 NOVÉ...Záborie neobvyklé miesto na lietanie, načo som tam išiel, keď nenosilo.
... cestou zo Záboria nad Horným Jasenom

Poľná cesta je obľúbenou trasou miestnych bajkerov smerom do Veľkej Fatry. Prístupná v lete autom a v zime frekventovaná bežkárska trať. Do západu slnka chýbalo ešte hodina, windity ukazoval správny smer vetra, takže bolo rozhodnuté :Lietam až do západu slnka a skúsim niečo nafotiť. Dolu v Martine sa schyľovalo ku búrke..začína po prchať, v kopcoch je prijateľne, dokonca vykukuje slniečko.

  Mám nabité dve baterky, foťák zavesený na krku, takže pribudol aj letový záber. Pristávam po pol hodine na výmenu bateriek a lietam , už s pomocou motora až do západu Slnka... a pristávam až na foto do modelárskeho pamätníčka.
"Nad Záborím": Neobvyklé miesto na lietanie s modelom ale  prístupné autom až na štart. Pri JZ vetre (presne!),  viac ako 4 m/s nosí celá dolina.  Prevýšenie svahu je asi 60 m. Z počítača  v práci sa všetko zdalo ideálne. Realita na svahu bola iná!
PEL MEL postrehov svahového lietania v Turci...
  • Scenéria našich modelárskych svahov  je úchvatná.
  • ALE: Peter by mohol rozprávať. Svahové lietanie v Turci má svoje úskalia :  viac  modelárskych svahov  nezaručuje že bude vždy a hocikedy svahové prúdenie naše modely " nosiť". Najväčším problémom je veľká členitosti terénu. Smer vetra  je  v rôznych výškach je nad terénom deformovaný smerom údolia v ktorom je aktuálne prúdenie.
  • Modelár neznalý pomerov nemá šancu sa orientovať vo vhodnosti konkrétneho svahu na podľa predpovede prúdenia vzduch. Výnimkou sú výrazné doliny, kde Windyty funguje  v rozsahu+- 10 uhlových stupňov. Takým je "Veľký južný" svah kde to  zaručene " nosí" pri vetre viac ako 5 m/s  v smere  +-200 uhlových stupňov 
  •  Takže realita na svahu: smer vetra sa držal predpovede a rýchlosť vetra bola  pri štarte na hranici možnosti "čistého" svahového lietania. Prvých 10 minút poskytovalo nádherné prízemné lízanie svahu...absolútna pohoda. Ďalších 70 % letu už istil motor a stopky na vysielači sa  zastavili na 58 minútach, pár minút pred západom Slnka. Fotografujem , balím a ešte k tomu tá "Alenka" zo začiatku príspevku. 
Nádherný  modelársky podvečer v Turci  pri Martine,  v Európe... na Slovensku!

Žiadne komentáre: