štvrtok 9. apríla 2020

Modelári, priatelia


...z toho čoho sme svedkami určite nikoho nepoteší.
Takto začína predseda nášho modelárskeho združenia príhovor modelárom. Ako člen tohoto združenia som dokument dostal a ktorý nájdete TU.

Z kontextu príhovoru vyplýva, že sa prihovára všetkým modelárom: leteckým, raketovým, lodným, automobilovým, železničným, ale aj pilotom UAS (dronom). Nielen organizovaným! Apeluje na dodržiavanie  Usmernenie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky v súvislosti s ochorením COVID-19 spôsobeným korona vírusom SARS-CoV-2 pre oblasť športu.
 Je to rozumný počin , hodný predsedu. Som presvedčený, že všetci členovia združenia sa dokážu správať zodpovedne a rozumejú zdravotným rizikám, bohužiaľ s ktorým sú spojené aj spoločenské a ekonomické nepopulárne opatrenia.

Ale nerozumiem, prečo si pán Krupár, predseda združenia v takomto závažnom dokumente pre všetkých členov Lermasu, vybavuje účty s iným modelárskym združením, ktoré už nieje členom Lermasu.
Píše: nemusel by som reagovať. lebo SAM už nie je členom Lermas. No všetci vieme, že aj medzi členmi Lermas sú modelári lietajúci "historické modely"
Stručne vysvetlím: Skupina modelárov zaoberajúcich sa historickými modelmi sú organizovaní v spolku SAM 119. Majú svoj štatút pravidlá a predsedu. Používajú zdravý rozum v komunikácii a ľudský spôsobom komunikácie so svojimi členmi. Ich hlavnou činnosťou je stretávanie sa a lietanie s historickými modelmi. Na rozdiel od Lermasu, ktorý doviedol komunikáciu so svojimi členmi do absurdnej "dokonalosti",ktorá obťažuje väčšinu organizátorov súťaží. A fakt, že poistenie modelárov Lermasu je podmienené aj nezmyselnou "plánovanou tréningovou činnosťou" zapríčinilo, že mnoho modelárov si v tomto roku neobnovilo členstvo v Lermas....a nečudoval by som sa, keby SAM 119 reagoval na  znevažovanie  svojho združenia.

Mimoriadna doba vyžaduje mimoriadne riešenia aj v organizovanom modelárstve.  Tak, ako digitalizácia spoločnosti  bola doteraz len formalita, zrazu realita zaskočila štátnu byrokraciu, školstvo, kultúru zdravotníctvo. Čo tak využiť útlm v praktickom   modelárstve, prehodnotiť svoje  "modelárske" postoje a priority,  využiť digitálne technológie a nájsť spôsob ako zaujať všetkých lietajúcich modelárov (letcov, rakeťákov,  dronistov). Dopravný úrad  (DÚ) nepoľaví zo svojich požiadaviek na reguláciu  všetkých modelárov vo vzdušnom priestoreDÚ určite bude vyžadovať autoritu na spoluprácu. Lermas  nie je  v súčasnosti autoritou pre väčšinu modelárov , ani osobnosťami, ani svojimi postojmi ku všetkým modelárom.

Nasleduje  PEL MEL  mojich postrehov, ako zmení Covid-19 našu modelársku činnosť



  •  Modelárstvo po tejto korona-kríze už nikdy nebude také ako bolo. Zmení sa postoj ľudí ku životným hodnotám, financiám, hobbyzmu. "Riadenie" spoločnosti, života ľudí, relaxu bude mať inú dimenziu, možno virtuálnu cez digitálne prostredie...
  • Do tejto doby nepatrí nenávisť...len spolupatričnosť a empatia umožní ľudom žiť bezpečne a spokojne...
  • DÚ nepoľaví vo svojich požiadavkách na reguláciu...modelári sú len malou "smietkou v povetrí", dúfať, že Lermas pre "svojich členov" vymôže viac úľav,  je nereálne nepravdepodoné, jediná možnosť je pokorne prijať rozhodnutia a robiť osvetu...
  • Každému človeku v súčasnosti je jasné že doterajšie finančné podporovanie modelárstva sa z rozpočtu MŠ  radikálne zmení. Tuším, že sa zmení tok peňazí od štátu (ak nejaký bude). Nové vedenie ministerstva školstva bude mať iné starosti a priority, finančná podpora "modelárskej mládeže" sa  určite zmení a bude mať určite priamu digitálnu podporu....
  • Ak  Vás niečo iné napadne čo sa smení v modelárstve napadne kľudne pripíšte,  publikovanie príspevkov je povolené...

1 komentár:

Attila povedal(a)...

Vážený pan Stupák

dovolím si reagovať len na jednu časť vášho príspevku a to konkrétne na túto vetu:
Na rozdiel od Lermasu, ktorý doviedol komunikáciu so svojimi členmi do absurdnej "dokonalosti",ktorá obťažuje väčšinu organizátorov súťaží.

Ak by ste vedel akým spôsobom je dokladované použitie Príspevku pre uznaný šport, z ktorého väčšia časť ide pre mládež do 23 rokov, tak by ste si nedovolil napísať takýto nezmysel.

Povinnosť organizátora súťaží mať riadne a správne pripravené propozície a po ukončení súťaže vystaviť výsledkovu listinu tu bola aj za čias Zväzarmu, aj za ZMoS a bude tu aj za LERMAS. Určite ani netušíte, že tieto doklady sa musia prikladať k vyúčtovaniu pre Ministerstvo školstva aby mládež mohla dostať svoje peniaze. Ale to by ste vedel, keby ste sa bližšie zaujímal o dianie napr. aj vo Vašom klube, ktorý je jeden z najväčších poberateľov PUŠ v LERMAS.

Keď tento môj príspevok nebude zverejnený (tak ako moje minulé príspevky) zverejním odkaz na Váš príspevok a moju reakciu na sociálnych sietiach.

S pozdravom, Attila Csontos, člen LMK Humenné a LERMAS