streda 3. apríla 2024

Jarná Nitra 2024, súťaž historických modelov

Jarná Nitra 2024, 13.4.2024

 Pohladenie na duši modelára.

Počasie, atmosféra, výkony...na 1+

Súťaž historických modelov pod Zoborom v Nitre/2024

 Dávno avizovaná, vždy výborná modelárska súťaž, zorganizovala  SAM119

Tri vydarené súťaže v apríli 2024/Močenok, Nitra, Svätý Jur., ktorej sa  stretli priaznivci historických modelov/záslužný počin združenia  SAM119 v tejto nepokojnej dobe. Ako som písal v úvode, také pohladenie na duši/prispelo aj slnečné  počasie, klídek pohoda, všetci to potrebujeme...Modelári športovci už poznajú svoj kalendár akcií a verím že aj nesúťažný modelári a priaznivci, si nájdeme  čas  a priestor na stretávanie sa na propagačných akciách a verejnom lietaní. 


 Ako som videl  historickú modelársku Nitru...

  • Už som písal: Na Nitránske letisko v Janíkovciach mám  LEN pozitívne spomienky.   Nitra je moja alma máter a tu som zažil niekoľko výborných súťaží, zostali mi kamarátstva na celý modelársky život. Zobor, Hrad, Kalváriu mám prechodenú... 

  •  OTVR  –  Old Time Gliders - historické vetrone Súťažiť možno s akýmkoľvek modelom vetroňa, ktorý bol navrhnutý pred rokom 1951. 
  • Rozpätie krídel nesmie byť väčšie ako 3,5 m, čo je 138 palcov.
  • Štartovacie lanko nesmie byť dlhšie ako 100 m, alebo sa môže použiť katapult, pričom 20 m dĺžky tvorí guma, a 80 m metrov lanko, silonový vlasec. Napnutý katapult nesmie presiahnuť dĺžku 170 m.

 Obrovské výšky dosahovali motoráky,  ako som započul cez 500 metrov.

Motoráky ALOT Altitude Limited Old Timer
  • Súťažiť možno s akýmkoľvek motorovým modelom lietadla ktorý bol navrhnutý pred rokom 1951. Motor môže byť akýkoľvek spaľovací, s iskrivou sviečkou, so žeraviacou sviečkou, alebo dieselový do zdvihového objemu valca 10,65 cm3, (čo je 0,65 kubických palcov), alebo akýkoľvek elektromotor. Vrtuľa, pohon, a regulácia výkonu pohonného systému sú neobmedzené. Batériový zdroj v prípade elektro pohonu, typ, počet článkov, a kapacita sú neobmedzené.
  • Každý model musí mať nainštalovaný viacúčelový výškomer (ďalej “Prístroj”), ktorý musí byť vhodný na zastavenie behu motora po 90 sekundách, alebo v 300 metrovej výške, v závislosti ktorú z týchto veličín dosiahne model skôr.
  • Opätovné spustenie / naštartovanie motora nie je možné.

 Početným   divákom z radov nelietajúcich  modelárov sa  páčili motorové modely TEXACO

Štarty  modelov TEXACO sú impozantné,  bývajú aj nevydarené

Modely TEXACO
  • Súťažiť možno s akýmkoľvek motorovým modelom lietadla, ktorý bol navrhnutý pred rokom 1951. Najnižšie dovolené plošné zaťaženie modelov nesmie byť menej ako 10 uncí na jednu štvorcovú stopu priemetu plochy krídla, čo je 30,5 g/dm2. Motor sa môže použiť originálny, alebo replika.
  • Je povolený akýkoľvek motor so žeraviacou sviečkou, alebo dieselový do zdvihového objemu valcov 0.65 kubických palcov, čo je 10,65 cm3, alebo akýkoľvek motor s iskrivou sviečkou vyrobený pred rokom 1950 so zdvihovým objemom valcov do 1.20 kubického palca, čo je 20 cm3.
Mne sa páčia "motorové gumáky", konštrukciou a letovým prejavom... ešte si pamätám,  ako pionier  modelárstva som pozoroval  Ferka Radó v  Partizánskom. Lietalo  mu to nádherne:  strmo , vysoko a dlho:-) boli a sú to voľne lietajúce modely kategórie  F1B, poháňané gumovým zväzkom.

Electrorubber SAM – Elektrogumák
  • Súťažiť možno s akýmkoľvek modelom lietadla pôvodne poháňaným gumovým zväzkom a ktorý bol navrhnutý pre rokom 1951. Model musí byť postavený v originálnej veľkosti, zmenšovanie ani zväčšovanie modelu nie je dovolené.
  • Pre pohon musí byť použitý:   AEO C-20 KV 1550 striedavý (brushless) motor s priamym náhonom vrtule, s maximálnym priemerom 203,2 mm, čo je 8 palcov.
 Ten môj "elektrorubber" bude mladší, ako do roku 1951/podľa pravidiel SAM a  určite použijem silnejší pohon...aby  mi pripomínal retro model podľa spomienok

Teším sa na stretnutie na ďalších súťažiach...

  1. Krátke videá TU 

  2. fotoalbumTU

V nedeľu 14.04.2024, hneď po jarnej Nitre, sme  boli pozvaní do mestečka pod Malými Karpatami. 

Foto , výsledky info na webe SAM119/Svätojurské historiky

Vlani na jar, sme v Nitre lietali takto. 

Jarná Nitra 2023


 

 Prvá jarná súťaž v Močenku, historické modely vetroňov vo fotogalérii SAM 119

Na FB sa píše... Počasie bolo na 1+. Rozmanitosť lietajúcich modelov bola úžasná. Skúsim vymenovať od najmenšieho modelu, po najväčší: POŠTOLKA, SOK, JASTRAB, KVAPKA, TAV4 SOKOL, VOLAVKA, REKORD. 

 

Žiadne komentáre: