utorok 3. septembra 2019

Martin cup F3K 2019

Mám fotografie a videá, akurát chýbajú výsledky. Viem že komunita "káčkarov" funguje na na FB (nemám), ale ani tu som žiadne verejné  výsledky nenašiel...prípadný odkaz prosím do mejlu.


Súťaž sa konala  posledný augustový víkend, keď u nás v Turci je niekoľko desiatok rokov stabilné, letné počasie bez dažďa. Viem, bol som  dvadsať rokov  v tomto termíne pri volejbalovom turnaji ROH, zapršalo raz a to niekedy v minulom storočí:-)
 Návštevu  Letiska v Tomčanoch som poňal ako fotografické cvičenie...relatívne malé modely pri vyhadzovaní dosahujú rýchlosti niekoľko desiatok m/s. Fotografovať z bezpečnej vzdialenosti, tak aby fotografia  pri štarte a chytaní do ruky bola zaujímavá je poriadny "oriešok". Spravidla fotografujem na jeden záber, ale tento raz, som využil technické fígle fotoaparátu: Sekvenčné snímanie na čas a korekciu bielej. Výsledok je vo fotoalbume a v dvoch krátkych  videách, na ktoré ešte nemám súhlas k publikovaniu (GDPR:-(



Video z priebehu jedného kola...

NOVÉ: Zverejňujem foto galériu zo súťaže, osobné videá budem publikovať dodatočne na YT

+ Pripisujem svoje úvahy o elektronike v RC prijímačoch...



 PEL MEL ...
Pokrok v elektronike asi nejaké rozhodnutie  nezastaví!  Rozumiem tvorcom pravidiel, že chcú vytvoriť rovnaké pravidlá pre všetkých pretekárov, zdatní programátori by "mohli" byť zvýhodnení...ALE bude to v realite tak?
  • PODSTATOU zákazu telemetrických prijímačov je že telemetrické údaje z modelu dokážu ovplyvniť - skvalitniť let modelu bez zásahu diaľkového pilota na zemi. Majitelia  otvoreného software v TX mi potvrdili, že letové režimy sa dajú naprogramovať z dátových údajov telemetrie bez pohybu kniplov (zásahu pilota). Takže model dokáže  "sám" citlivo reagovať na stúpavé prúdy, zmenou nastavenia kormidiel, stabilizácia a riadenie vie reagovať na lokalizáciu stúpavých prúdov.
  • TAKŽE letové režimy a riadenie RC modelu je mimo schopností pilota...povedzme si otvorene, ak je to všetko dobre urobené, tak určite lepšie, ako na vzdialenosť 50-100 m. zo zeme.
  • ALE, ako to všetko spravodlivo skontrolovať a vyriešiť ? (vylúčením zo súťaže). Neviem si to predstaviť. Vynaliezavosť pilotov je obrovská, v čase keď sa celá výbava aj s modelom dá zaplatiť, nie je problém profesionálne "maskovať" prijímače a skontrolovať software vo vysielači na súťaži asi nebude jednoduché...
  • URČITE sa povzbudia nespokojní pretekári...pribudnú neriešiteľné protesty, súťaženie bude stresom nielen pilotným ale aj mentálnym...
Nebolo by jednoduchšie techniku žiť svojim životom, akceptovať výdobytky elektroniky a nerobiť žiadne administratívne reštrikcie. Skôr či neskôr, všetko bude ináč a budeme sa usmievať nad minulosťou  RC modelárstva.
Určite sa aj v termických kategóriach (F3J,F5J) diskutuje medzi tvorcami pravidiel  o povoleniach v elektronickej výbave... múdro sa o tom nehovorí, každý kto chce ide svojou cestou (podvádza?) a zatiaľ o tom nič neviem, nikde som sa nedočítal, že  reštrikcie sa tu konajú...



Žiadne komentáre: