sobota 19. októbra 2019

Stabilizácia letu RC modelov...

Naše stabilizované RC-čka, Igorov tryskáč a môj dron.
...občas sa stretávam  v mojom modelárčení so stabilizáciou letu našich modelov.  Osobné skúsenosti  s plošníkom nemám. V Lidlovskom drone akási stabilizácia funguje, to je hračka, tak sa to nedá prenášať na modely...ALE napíšem moje pocity a názory kamarátov čo to zo zvedavosti skúsili v RC lietadle.. Podnetom na príspevok je na serióznom modelárskom fóre RC Groups, kde modelársky publicista  Graham popisuje stabilizáciu Booma RC. Z uverejných videí sa zdá že je to fungujúci systém pre veľké modely a RC Jeti. Je mi jasné, že niektoré druhy modelov by vôbec nelietali bez stabilizácie. Efekt je dokonalý. Normálny  modelár, hobbysta-kupovač  veľmi ochotne podľahne videám a  vizuálnemu dojmu. Jednoduché stabilizácie,   pri "kontrole" na zemi sa zdajú bezproblémov a  reagujú okamžite.  Videl som na vlastné oči...
 Je  prirodzené,  že moderné technológie RC modelárstva posúvajú riadenie modelov do iných dimenzií než to bolo v začiatkoch diaľkového riadenia. Už nemusí riadiť rukami a vlastnou hlavou, technológie umožňujú   dokonca autonómny let modelov.
 ALE realita je  často iná!
P.S. Ako vidím z počtu prístupov na tento príspevok,  letové stabilizátory zaujímajú veľký počet návštevníkov môjho blogu. Doporučujem stránku modelárov z Bystrice, ktorí sa letovým stabilizátorom venujú viac rokov. Podstatu letových stabilizátor zrozumiteľne zdôvodňujú a vysvetľujú  na tomto odkaze. TU 

  Doplnené 19.10 2018

Po  čase sa vraciam, ku stabilizacii, nieže by nebo  o čom, ale ako si  prišlo babie leto a pri počítači som trávil veľmi málo času...turistika, bicykel a poletovanie na svahu malo prednosť pred počítačom.
     Nečakajte plusy a mínusy stabilizácie...na webe sa toho popísalo dosť, stačí trpezlivo googliť Radšej napíšem kto a kedy stabilizáciu (ne)používa, možno sa tam nájdete a podľa toho sa zaradíte.
  •  Aj na na mojehobby sa objavila zmysluplná diskusia na tému Plusy a mínusy pri použití letových stabilizátorov. Milan, (momobrut) Jirko (jyrry), Laco(LV), fraup15 (dalibor) A.N. Lodygin (MP Jet) píšu zmysluplné argumenty pre a proti...
  • Kto  stabilizáciu používa?
    • Stabilizáciu  najčastejšie začnú používať, mladý začínajúci RC piloti motivovaný internetom. Výsledkom býva skoro vždy sklamanie. Namiesto pomoci pri riadený končí let (často prvý) rozbitým modelom a zmenou záujmu...
    • Skúsený modelári, väčšinou stavitelia makiet, ktorý vedia o čom to je, ale viac času trávia stavbou modelov ako lietaním, takže maketovosť letu sa dá kvalitnou a dobre nastavenou stabilizáciou letu, zlepšiť maketový prejav letu.
    • Piloti RC Jetov. Moderné  RC tryskáče lietajú dokonalejšie ako skutočné lietadlá len vďaka stabilizácii. Používajú kvalitné, osvedčené  (drahé) letové stabilizátory, nič nenechajú náhode, pričom všetky klasické letové režimy majú dokonale pod kontrolou.
    • Niektorí vetroňári ...aj keď v súťaži nie sú povolené. Vysoko a ďaleko letiaci model (+500 m), letiaci na minimálke nesmie padnúť do vývrtky! Pamaly a nízko letiaci  stabilizovaný model model, je šanca k úspechu v  úspechu súťaži (videl  a počul som:-( 
    •  Občasní displej  RC piloti na riadenie smeru pri vzlete modelu...riešenie je jednoduché, pochopiť smerovú stabilitu a  použiť smerovku.
  • Kto stabilizáciu nepoužíva:
    • Väčšinovo tí čo  ju nepotrebujú, lebo vedia čo stabilizácia robí a kedy.
    • Je to zbytočnosť lebo ruky majú lepšie ako všetky stabilizácie... (LV, MomoBrut...+) 
    • Piloti historických modelov... LEBO krása letu je v správaní sa modelov tak ako to aerodynamika káže...:-)
    • Zvedaví modelári, čo stabilizáciu skúsili... a už ju nepotrebujú. Moji kamaráti Igor a Dušan, týmto už prešli a v súčasnosti lietajú na ruky a oči...je to väčšia pohoda a menej problémov!
ALE elektronizácia nášho hobby sa nedá zastaviť, a s tým nové technológie v RC ovládaní. Len si spomeňme: Prvé RC prijímače zostavené okolo jednej elektrónky sú na úsmev , stabilizácia letu a GPS bolo scifi V súčasnosti už každý výrobca  RC technológie ponúka svoje stabilizácie. Ak začínajúci modelár objaví na webe takéto video neodolá. Stabilizačný modul za malý peniaz láka...

Stabilizácia DRONOV.
Všetci čo sme hocijaký dron mali možnosť ovládať, vieme že stabilizácia letu v tejto kategórii lietajúcich aparátov je nevyhnutná. Som presvedčený, že práve v tejto skupine lietajúcich aparátov je vývoj stabilizácie najintenzívnejší a miniaturizácia hardware je obrovská. Bohužiaľ začína byť prístupnejšia aj laikom v mobilnej komunikácii pri lietaní s lietajúcimi aparátmi. Drony sú fenomén doby, ich počet rastie každým rokom a zároveň aj počet evidovaných kolízií.
 Nečudujme sa že  masívne  sa začala regulácia lietajúcich aparátov. Lietanie za "vizuálnou líniou zraku"- BVLOS  s dokonalou letovou stabilizáciou a autonómnym letom už mnoho štátov legalizovalo a klasické  "modelárske" lietanie dronov v režime FPV je v súlade so svetovým trendov.

Žiadne komentáre: