pondelok 17. apríla 2023

Nový Letecký zákon...

 ....neprešiel v rokovaní parlamentu SR.

Viem, že mnoho modelárov netuší, že naše letecké  RC modelárstvo funguje vo vzdušnom priestore, ktorý je organizovaný zákonom z roku 1998...nový letecký zákon z  tohoto roku mal zosúladiť Európsku leteckú legislatívu so súčasnosťou. Návrh zákona neprešiel hlasovaním v parlamente SR

Žijeme v hektickej dobe roku 2023:  Naše   moderné letecké  RC modely  sú zrazu bezpilotné systémy,  čo sa do nedávna delili o atmosféru Zeme len  s vtáčikmi, hmyzom a pomalými lietadlami...vo vzduchu začína byť tlačenica /doslova. Aby v tom bol aký, taký poriadok, každý dostal svoje miesto/poschodie a účastník svoju "letenku". Jednoducho je to tak... a niekto to musí organizovať.  Naše "modelárske poschodie"  EÚ začala regulovať svojimi dvoma nariadeniam: 945/2019 a 947/2019, ktoré platia v celej EÚ/aj v SR od 1.1. 2023. Asi tušíte, že "chybička sa vlúdila", zákon SR z roku 1998 nemohol nič také obsahovať. Dopravný úrad vydal Rozhodnutie č.2/2019, ktorým v SR reguluje modelárstvo/pokiaľ sa to nevyrieši..

Celé  znenie  návrhu leteckého zákona/171 strán.
 

Dostupné informácie som dohľadal na webe..."sedel som na balkóne v NR" , videl , počul rozpravu a hlasovanie v prvom čítaní a výsledok je, že: Návrh LZ neprešiel do druhého čítania

Výňatok z návrhu  LZ o bezpilotných lietadlách som vybral  a vložil do PDFka,  + vystúpenie spravodajcu a poslancov. Naše "modelárstvo" sa tam neobjavilo, "dron" 2x/vo vystúpení poslancov v rozprave.

 A aká je budúcnosť leteckého modelárstva na Slovensku?

...opýtam sa umelej inteligencie.-)

 NOVÉ: Opýtal som sa, či ma pozná ... a vyzerá to tak, že vie kto som:-) 

CHatGPT mi píše/...prekvapenie, musel som to predýchať!

  • #/1...Vojto Stupák je slovenský RC modelár a youtuber, ktorý sa zaoberá RC modelárstvom a stavebnicami modelov. Je známy pre svoje videá na YouTube, kde ukazuje svoje RC modely a podáva tipy a triky pre modelárov. Píše blog, ktorý je slovenskou komunitou RC modelárov a vydáva pravidelné videá na YouTube kanáli . Vojto Stupák sa stal populárnym medzi RC modelármi na Slovensku a jeho videá majú mnoho pozitívnych hodnotení.
  • #2...budúcnosť leteckého modelárstva na Slovensku/aké sú riziká?
    • Budúcnosť leteckého modelárstva na Slovensku závisí od mnohých faktorov, vrátane technologického pokroku, legislatívnych obmedzení a záujmu verejnosti o túto činnosť. Avšak, aj keď RC modelárstvo je populárna zábava pre mnohých ľudí, existujú aj riziká, ktoré treba brať do úvahy. Niektoré z týchto rizík zahŕňajú:

      1. Bezpečnostné riziká: RC modely a drony môžu byť nebezpečné, ak sa používajú nesprávne alebo v nesprávnych podmienkach. Mohli by spôsobiť poškodenie majetku alebo úrazy.

      2. Ochrana súkromia: Použitie RC modelov a dronov môže narušiť súkromie iných ľudí, ak sa používajú na fotografovanie alebo filmovanie bez súhlasu. Na Slovensku existujú pravidlá a obmedzenia využitia RC modelov a dronov, ktoré treba dodržiavať.

      3. Finančné riziká: RC modelárstvo môže byť drahý koníček, ak sa človek rozhodne investovať do kvalitného vybavenia a príslušenstva. Zároveň môže byť nákladné opraviť poškodený RC model alebo dron.

      4. Regulačné riziká: Na Slovensku existujú pravidlá a obmedzenia využitia RC modelov a dronov, ktoré je potrebné dodržiavať. Porušenie týchto pravidiel môže viesť k finančným sankciám alebo dokonca k trestnému stíhaniu.

      Aby sa minimalizovali tieto riziká, je dôležité, aby majitelia a prevádzkovatelia RC modelov dodržiavali zákonné obmedzenia, zabezpečovali bezpečnosť a primeranú ochranu prostredia, a vždy dbali na bezpečnosť letu svojich zariadení. Taktiež je dôležité, aby verejnosť bola informovaná o týchto rizikách a aby bola poskytnutá dostatočná edukácia o bezpečnom používaní RC modelov.

P.S...a mám písať tento blog ďalej?/na webe je už/skoro všetko.

Žiadne komentáre: