streda 3. mája 2023

Modelársky "Páter" Cerha zomrel

 Česť jeho pamiatke.

 

 Pátera som poznal osobne, bol našou modelárskou, RC akrobatickou legendou. Bol výborným pilotom a nedostižným konštruktérom akrobatických modelov. Svoje modely, akrobaty čísloval/ ja si pamätám 83-ku/asi.  RC Akrobat  č.64 mám  foto na  mojej modelárskej nástenke...dlhé roky bol najlepším  F3A RC akrobatom na Slovensku/vyhral 15 x majstrovstvá, ak sa dobre pamätám bol aj majstrom F3A v  ČSFR. Lietal aj  Vé-2ky, so Zolom/Ďulajom stavali nádherné vetrone, viedli krúžky vo Zvolene a  pamätám  si ho z Prievidze na RCV2/tam som  s ním 1x súťažil... vo V2-kách v sedemdesiatich rokoch, vyhrávali všetko. S Páterom bola vždy sranda po súťažiach sme vysedávali a spomínali...na jeho  modelárske začiatky  v predvojnovom modelárskom krúžku  /bolo to o modelárstve, kúpaní/dievčatách a večernom lietaní. Prvé RC aparatúry nosili na chrbte v ruksaku/baterky  a riadili modely jedným tlačítkom. Pracoval dlhé roky v mraziarňach, kde  na nočných spával a cez deň modelárčil:-)



...vľavo rok 1966 a tu 1972

Budem si ho pamätať v snehobielych montérkach a po súťažnom fly off, kde nám RC bažantom "vytieral kocúra" letom na chrbte s prútovou anténou ťahanou po asfalte/nebolo GHz

Páter v strede...všimnite si rešpekt  aj pri fotení!


2 komentáre:

Igor povedal(a)...

Vojto p. Cerha bol 15x majstrom Slovenska ale v kategórii M2 spolu s V2 a nie F3A. V kategórii F3A nebol ani raz majstrom Slovenska a už nie Československa.

Vojto Stupák povedal(a)...

Igor, Páter to potvrdil TU, možno sa mýlime obaja.
https://zivot.pluska.sk/pribehy/najstarsi-modelar-lietadla-vyraba-vyse-70-rokov