pondelok 8. júla 2019

Budúcnosť leteckého modelárstva v Európe/SR...

Leto 2018...Dron nad Štrbským plesom:-(
...príspevok vzniká na základe víkendového stretnutia s modelárom zo Sydney. Na mojom plaveckom krúžku mi kamarát predstavil brata na "letných prázdninách:-)"-  profesionálneho fotografa. Keďže ku  modernej fotografii patrí aj 4K video, tak jedine z dronu....ako RC pilot vrtuľníkov, si drony  spočiatku staval  ako "samodelky"  (DIY), skončil u klasike- DJI dronov. Legálna prevádzka v Austrálii má svoje pravidlá, ktoré každý rozumný človek dodržiava. Prispieva j tomu aj oj online aplikácia s vyznačením povolených priestorov,  registrovaní   profesionálny dronisti  tam majú výnimky.

Co má spoločné  lietanie s dronmi s leteckým  modelárstvom v Európe/SR ? Veľa!
Drony naštartovali diskusiu o bezpečnej prevádzke lietajúcich RC aparátov. Každú chvíľu očakávame sľúbené Rozhodnutie DÚ o prevádzke  modelov...už som o tom písal,  a ešte TU, teraz je to na spadnutie.

NOVÉVčera aktualizovaná stránka (18.júla 2019), Zväzu modelárov:

Na MV SR už prebehol proces registrácie nového znenia Zväzových Stanov schválených VZ.
Ich aktuálne znenie sa nachádza tu.

Jednou zo zmien je o.i. aj predĺženie trvania členstva do konca februára nasledujúceho roku.
Preto si stiahnite prosím aktualizované členské preukazy tu.

Priznám sa nerozumiem tomu čo sa deje v modelárstve SR! Dokonca predseda LERMASu je členom iného prezídia Zväzu.

 ...píšem e-maily výsledok zverejním, ale nemali by to robiť oba subjekty na svojich oficiálnych stránkach?
 Budúcnosť leteckého modelárstva v Európe je predovšetkým o bezpečnosti. Garantom bezpečnosti budú predovšetkým národné modelárske autority (zväzy) tak ako to deklarujú európske pravidlá bezpečnosti pri lietaní s diaľkovo riadenými  modelmi.

Vyspelá modelárske krajiny Nemecko, Francúzsko  už v tom majú jasno: Národné zväzy svojich členov priebežne informujú, poučujú a robia príslušnú osvetu. Ako som písal, Austrália na opačnom konci sveta robí  presne to sa má diať  vo vyspelých modelárskych krajinách.

Slovenské modelárstvo čaká ešte hodný kus cesty ku civilizovanému fungovaniu.

Aktualizované: Záujem o tento príspevok zo Slovenska pretrváva. Predpokladám, že časti "praktijukúcich"  (disciplinovaných) modelárov nie je ľahostajná  modelárska legislatíva. Pravdepodobne DÚ nepredpokladal takú "dávku" záväznej legislatívy a je veľmi opatrný pri publikovaní národných rozhodností: Našiel som toto aktuálne , v českom preklade
Sú to niekoľko 100stránkové dokumenty, ktoré musia legislatívci na DÚ preštudovať - iná možnosť nie a vydať národné stanoviská. Termíny sú do leta 2020/21





Žiadne komentáre: