piatok 13. marca 2020

RC Vetrone RES = SVB...

...Rudder Elevon Spoiler = Smerovka Výškovka Brzda.

NOVÉ: Dostal som odkaz na fotoalbum zo stavby  RES modelu. F3- RES Eli bude určite jeden z vydarených modelov na súťažnej oblohe...pre väčšinu z nás stavačov vetroňov, je to len inšpirácia skorej  v detailoch. Fotoalbum stojí  za vzhliadnutie ALE uznajme, konštruktér je výborný modelár...


Nie je to reklama, staviam ináč a inou technológiou...

V počítači mám jedno video, ktoré uverejňujem TU a  prikladám, ako ilustračné ku vysvetleniu titulky


Už som písal,  že v leteckom modelárstve sa  vlani objavil  objavil fenomén RES
Mnoho RC modelárov "zahorelo"  novou kategória a dúfal som, že sa to prejaví aj na počte pretekárov na súťažiach. Bohužiaľ  počas sezóny "vychladli", hoci na modelárskom fóre avizovali a dodnes avizujú, vznik nových modelov tejto kategórie. Verím, že tento rok sa to prejaví na počte pretekárov
Pre nových záujemcov pripomeniem, že sa jedná o relatívne malé ALE dobre lietajúce vetrone štartujúcich "vystrelením" na silone kombinovaného gumou. Písal som na tomto blogu už viac príspevkov na túto tému a prikladám aj záložku RES so všetkými príspevkami.



Ako vždy ešte zopár mojich nových postrehov ku RES-kám.
Na prvý pohľad atraktívna kategória má svoje úskalia:
  • Štart modelu pružným lankom zakotveným do zeme nie je jednoduchý, minimálne je potrebných 150 metrov na štart a pristátie. Poľná cesta, ďatelina, súkromné pole, obilie, pri premenlivom smere vetra , lietanie a  tréningy  komplikuje, bez pomocníka aj zdržuje.
  • Nový prvok, spoiler na krídle bez dostatočného tréningu sa stáva komplikáciou. Trénovať len pristátia dá  asi aj hodom z ruky...no,  je to taký zvláštny spôsob poletovania. Po chvíľke sa ruka  unaví a na kniploch je neistá.
  • Aj zopár šťastlivcom s dostatočne veľkým letiskom a ochotným pomocníkom napínať silon dokáže za jedno poobedie dať tak maximálne  5-6 plnohodnotných  letov a nácvikov pristátia na bod. Taký F5J-čkar dá za deň aj 30  letov a pokusov na presnosť a to vraj  je málo na dobrý výsledok.
  • Všetci čo som videl, čítal  stavajú ľahké RES- ká,  je to zbytočné, snažiť sa o ľahké modely! Ľahké , súťažné modely sú hračkou vetra, je pravda že "opadajú" menej, ALE majú slabú prenikavosť voči vetru. Pri rozpočte na pristátie so spoilerom "vystreľujú" nad cieľ a spravidla sa viac pokazí, ako získa ľahkým modelom.
Medzi modelármi na Slovensku je +- 50 RESiek (stavebnice a lietajúce modely) , bol by som rád keby aspoň 1/3 sa objavila na verejnosti (súťažiach). Je to krásna kategória ktorá pomôže šíreniu klasického modelárstva...alebo nakoniec to budú E-RES-ká? Jedno také "hybridné" chystám...
Pravdepodobne zopár staviteľov uvažuje aj o prevedení E-RES, priatelia v ČR publikovali doplnok ku pravidlám RES : Celé znenie TU na konci zápisu

Parametry pohonné jednotky, elektromotoru nejsou nijak omezeny, pouze musí být pevnou součástí modelu. Nezbytnou součástí pohonné jednotky musí být výškoměr. Ten musí být nastaven tak, aby vypnul elektromotor po dosažení výšky 100 metrů, vztaženo k místu startu, nebo/a po 30 vteřinách běhu. Poté nesmí být již v rámci daného letu pohon spuštěn. Soutěžící musí na požádání pořadatele vhodným způsobem (monitor, připojené PC k výškoměru, atd.) prokázat nastavenou vypínací výšku výškoměru. Čas letu se měří od vypuštění modelu z ruky. Vzlet je povolen pouze s běžícím motorem. Pro kategorii ERES je doporučen typ výškoměru řady ALTIS 4 a ALTIS Nano výrobce Aerobtec. Tento výškoměr je doplněn firmware ERES100, který je shodný s FW pro kategorii F5J, ale má navíc pevně nastavenou vypínací výšku 100m, bez možnosti jakýchkoli dalších jiných nastavení. V případě použití jiného než uvedeného firmware výškoměru je soutěžící povinen zajistit na požádání pořadatele vhodným způsobem (PC připojené k výškoměru, atd.) prokázat nastavenou vypínací výšku výškoměru na 100m a maximální dobu chodu motoru 30s (nepřetržitý chod od spuštění). V případě porušení jakékoliv z těchto podmínek je let hodnocen nulou.  

Viem si predstaviť, že niektorý z usporiadateľov Slovenských RES-ie dovolí súťažiť spoločne s vlekanými modelmi aj E-RES modely...prirodzene budú vyhodnotené zvlášť.

1 komentár:

Unknown povedal(a)...

Vojto ,moc pekne stranky ,sedim na nich uz 4 den. A opravdu super. Moc dekuji. Take cekame s kolegy na popis tveho testu,, Resek ,,na rcmanii. Takze letu zdar i s rouskou ,ti preji. S pozdravem Mzik Jan , Honzik22.