sobota 28. marca 2020

Správame sa zodpovedne...

 Upravené 18. apríla 2020.
...zas je sobota, ale o mesiac sme starší, múdrejší, deprimovaní, viac vystrašení,vysporiadaní s realitou. (každý si doplní to svoje)
 Správame za zodpovedne, v mojom okolí na 99,99 %. Naučili sme sa  ináč, pracovať, relaxovať, nakupovať, modelárčiť, neprovokovať...každý po svojom, ale stále zodpovedne.
Správame sa zodpovedne aj pri lietaní.
Na doplnenie príspevku ma pomkla banalita bežného života...faloš našich zákonodarcov. Totiž: Naše ženy sa začali  sťažovať že sú strapaté a neupravené. Aj mne už  odrastené vlasy pod cyklo prilbou vadia. Kaderníctva sú zatvorené, priznám sa farbil som...manželkine vlasy (viem, nie som sám:-). A teraz tá faloš...pozrite si tlačovky našich politikov po mesiaci...stále rovnakí, upravení, pričom kaderníctva sú zatvorené. Začína mi to vadiť a moja zodpovednosť sa naštrbila. Vadí mi , ak médiá 20 hodín  denne vysielajú morbídne správy a odborníci potvrdili, ze to vždy tak bolo mimo médií...nemám z toho dobrý pocit.
A teraz trochu modelárstva...nezastavilo sa. Možno žije aj virtuálne (neviem, nemám FB), termika už funguje, vietor fúka. Našiel  som si nové "letiská" mimo verejnosti a osvedčené svahy už nosia. Sledujete budú nové videá s novými modelmi.

 Pôvodný článok z 28.marca 2020

Rúško na tvár, poslúži aj pri brúsení.
...pri ochrane pred Corona vírusom. Mám to šťastie, že zamestnávateľ mi nariadil prácu z domu a môžem sa správať zodpovedne.  Na všetkých  z nás súčasná situácia akosi dosiahla na mnohých  aj v práci. Bohužiaľ po jarných prázdninách som aj ja pracoval v prostredí, do ktorého by som už  dnes  nevstúpil !
Viem , že prevencia je je silná zbraň proti  akejkoľvek chorobe, či už vírusovej alebo "len" tých chorôb, ktoré prichádzajú vekom...tak preto ten môj bicykel, plávanie a príroda.
Mnohokrát musí nastúpiť aj neprenositeľná osobná skúsenosť... v súčasnosti jediným známym liekom je zodpovednosť voči sebe a okoliu. Naše hobby je nádherné a niekoľko  teraz zrušených súťaží  nám určite spríjemní ďalšie stretávanie.

Fotografia do nášho modelárskeho pamätníčka: Marec 2020, trochu si zlepšujeme náladu, ALE zodpovedne s rúškami  a na prázdnom letisku...

NOVÉ: Nosme  rúška s rozvahou !!! Radí lekár

Zakladám fotoalbum, správame sa zodpovedne... 








Návod jak nedostat vira.
Předpokládat že vira mají všichni a tedy i tvoje buňka ( kolektiv co sdílí intimní prostor).
Co je potřeba: rouška, šátek nebo šála prostě něco co zabrání aby se kapénky nepřenášely na vzdálenost větší než 2 m. Je potřeba aby tak byl vybaven každý člověk, který od tebe není dál než asi 10 m.
Je vhodnější nosit rukavice, to ale není nutné. Je nutné si nesahat po obličeji rukama co nejsou dezinfikované. Důkladně si mýt ruce po vstupu do své buňky. Rukavice je potřeba dezinfikovat tak aby se do tvé buňky nedostával vir jiných.
Stav roušky není moc důležitý, slouží pouze k tomu aby se tvůj vir nedostal na lidi kolem tebe. Stav tvé zábrany musí být takový aby tvé kapénky skončily v tvé zábraně.
Pokud se tím bude řídit každý, tak by mohl stačit asi měsíc a bude od vira pokoj.

Tento vir má totiž jednu zákeřnou vlastnost, člověk ho může šířit a neví o tom nemá žádné příznaky, dá se to odhalit pouze testováním. To by se musela testovat každý týden celá populace a to není proveditelné.
Pokud je nutné být třeba v práci v těsnějším kontaktu s jinou než svojí buňkou, je nutno použít respirátor a tam už záleží na jeho stavu.

V italském městečku se podařilo masivním testováním oddělit od sebe zdravé a nebo uzdravené od přenašečů nebo nemocných a do tří týdnů byl konec šíření viru Psala o tom WHO. 


Romana Prymula,  předseda Ústředního krizového štábu ČR
Aby to bolo aj trochu o modelárstve, pridám aj správu o stave modelárstva v mojom okolí, Turca a priľahlého okolia:-)

  • Moju modelársku aktivitu som presťahoval z plne vybavenej dielne do "karantény"  v byte. Chýba mi vodorovná brúska, stojanová vŕtačka a zopár prípravkov, ale dá sa...
  • Ako som písal hore, "pracujem z domu", modelárčim dvojfázovo. Doobeda príprava, brúsenie a stavba  "nanečisto", poobede lepím, kontrolujem...
  • Moja Sagitta RES začína pribúdať rýchlym tempom, do konca týždňa bude hotová v kostre...
A moji kamaráti?
 ...strpenie prosím, príspevok priebežne dopisujem.

Žiadne komentáre: